Hrvatska bira motiv za svoju kovanicu Evra, a lik Nikole Tesle jedan je od favorita

Dok Srbija smatra ovaj akt Hrvatske još jednim svojevrsnim prekrajanjem istorije i prisvajanjem simbola svoje nacionalnosti, Hrvatska smatra, kao članica EU, , koja je i rodno mesto srpskog naučnika, potpuno prihvatljivim potezom.

Za otprilike dve godine Hrvatska bi mogla potpuno da pređe na korišćenje EU monete čiji je papirni oblik u svim zemljama isti dok svaka članica ima pravo da na kovanicama stavi motiv koji želi. Tako je Hrvatska, ni manje – ni više, izglasala svog favorita u ovoj trci a to je – lik Nikole Tesle. 

U NHB, koja bi za pola godine trebala da počne da proizvodi ove kovanice, izjavili su da je ovo dugotrajan proces i da je već na stalnom zasedanju sa umetnicima koji bi trebali da se potrude da ovu ideju verno pretoče u delo. 

Motiv može biti osoba, predmet ili neka građevina poput grba ili šahovnice Hrvatske, ali to isto tako znači da to može biti i lik Nikole Tesle za kojeg naše komšije smatraju da je bio Hrvat, rođen u srpskoj porodici. 

Jedan evro u Austriji poznat je po Mocartu, u Nemačkoj po orlu, u Finskoj po močvarnoj jagodi, u Irskoj po harfi, u Italiji po Da Vinčijevom crtežu, dok bi u Hrvatskoj to mogla biti riba tuna, slavuj ili možda lik Nikole Tesle. 

Šta će komisija u NHB dogovoriti sa EU ostaje da se vidi, ali kao što je naglašeno lik Nikole Tesle je za sada omiljena ideja.