Uvodi se digitalni novčanik širom Evropske unije!

Fajnenšal Tajms otkriva da se EU sprema da uede digitalne novčanike koji će građanima širom unije omogućiti lak i brz i nesmetan pristup kako pravnim tako i fizičkim licima, ali se ipak postavlja pitanje bezbednosti, koliko će digitalni novčanici biti bezbedni, kako će nesmetano raditi i ko će i na koji način štititi podatke građana, kao i njihova sredstva i dokumente, koja su sve češće predmet hakerskih napada. 

Britanski list navodi da se na tome radi temeljno i da je bezbednost građana na prvom mestu, kao i njihovih podataka koji se mogu lako iskoristiti u domenu raznoraznih finansijskih prevara.

Digitalni nočanik bi trebalo da osigura sve podatke građana kako bi isti mogli preko njega da se prijavljuju na sajtove lokalnih vlasti i tako obavljaju svoje transakcije poput plaćanja komunalija, poreza itd.

Takođe, ovi takozvani digitalni novčanici bi u sebi trebali da sadrže i sva ostala dokumenta jednog građanina EU, kao što su izvodi iz knjige rođenih, podaci o imovini, vozačke dozvole, a njima bi se pristupalo otiskom prsta, skeniranjem mrežnjače i na druge načine, širom EU.

Da bi ovaj projekat uspeo, kao što je naglašeno, potrebno je dobro osigurati podatke građana pa EU vrši za sada problem strukturalnog odvajanja novčanika od bilo kojih drugih digitalnih kanala kako kompanije ne bi imale pristup njima i koristili ih u svrhu targetiranja kako bi promovisali svoje usluge ili proizvode. 

Brisel navodi da bi ovi novčanici trebali da zažive za otprilike godinu dana, dok se sve članice EU dogvore o jedinstvenim smernicama koje sve moraju pratiti i tako osiguravati podatke svojih građana.